Partåiga hovdjur


Grisar, kor, får, hjortar, älg och så vidare - alla är de välkända representanter för gruppen partåiga hovdjur. Fotens hov består av två eller fyra "tår". En tå är reducerad. När tå nummer två och fem finns kvar, är det oftast som så kallade lättklövar. Det finns omkring 200 partåiga hovdjur spridda i nästan alla miljöer i Europa, Asien och Amerika.

De partåiga hovdjuren (Ordn Artiodactyla) har fötter som är skyddade av en hornbildning, som kallas hov eller klöv. De fundamentala skillnaderna mellan de partåiga och de mycket likartade uddatåiga hovdjuren ligger i förändringarna i de yttersta delarna av extremiteterna. Den första innertån saknas hos alla nutida partåiga hovdjur, varför de kallas just "partåiga" med sina två eller, när det också finns en andra och femte tå, fyra tår på foten.

De partåiga hovdjuren skiljer sig mycket i storlek. De kan väga från några kilo och vara 25 cm höga (t.ex. mushjortar och pekarier) och upp till 3 ton som en flodhäst väger. Även kroppsformen varierar mycket, vilket beror på den stora anpassningsförmågan hos denna stora ordning. En del arter är starka och tunga, andra rörliga och ytterst små, och de kan leva i vatten, på land, i öknar och i berg.

Körtelapparaten hos hovdjuren är mycket komplex, och det finns många doftproducerande körtlar, som är viktiga i det sociala beteendet. En gemensam egenskap för många partåiga hovdjur är att de har horn. Andra gemensamma drag är, att de saknar nyckelben, att livmodern är tvåhornad och att många arter har kunnat domesticeras.

Hovdjuren kan ledas tillbaka till primitiva däggdjur från kritperioden, som hade fem tår och ospecialiserad tanduppsättning med tre framtänder, en hörntand, tre oäkta och tre äkta kindtänder i varje käkhalva. Dessa däggdjur kallades Condylarthra (inklusive de köttätande Creodonta), och de var stamfader för såväl alla nutida ordningar som för ett stort antal utdöda grupper. De omfattade och omfattar många specialiseringar, och vissa av grupperna har till och med anpassat sig helt till ett marint liv. Man antar, att alla nutida partåiga hovdjur härstammar från Dichobunidae, som dog ut under miocen.


Skriv en kommentar

Hovdjur.se - För dig som vill lära dig mer om hovdjur